Voor veel mensen, vooral degenen die niet bekend zijn met vechtsporten, rijst de vraag vaak over wat het verschil tussen Karate en Kung Fu is. Bij het kijken naar iemand die vechtsporten doet, zal het ongetrainde oog het moeilijk vinden om te zeggen of die persoon Karate of Kung Fu doet. Zelfs degenen die beginnen met vechtsporten, kunnen soms verward zijn over de verschillende stijlen totdat verdere blootstelling aan hen zal onthullen hoe verschillend ze echt zijn.
Historisch gezien werden de mensen die op de eilanden van Okinawa wonen, net ten zuiden van Japan, blootgesteld aan Chinese Kung Fu Martial Arts vanwege de nabijheid van China. Na verloop van tijd ontwikkelden de Okinawans en Japanners hun eigen stijlen van vechtsporten die nu bekend staan als karate van de oorspronkelijke invloed van de Chinese kungfu. Hoewel zowel karate als kung fu veel vergelijkbare vechtsporttechnieken gebruiken, zullen de meeste kungfu -stijlen meestal meer verscheidenheid aan technieken hebben in vergelijking met karaatsystemen. Het is bijna alsof de Japanners het aantal technieken van Chinese systemen gestroomlijnd om karate te ontwikkelen. De Japanners hebben ook de manier waarop technieken in karate worden uitgevoerd, aangepast naarmate ze lineairer werden in vergelijking met Kung Fu. Dit is vooral duidelijk in de vormen of kata’s (traditionele volgorde van ingestelde bewegingen) waarbij karate -technieken worden uitgevoerd met frisse bewegingen die verschillende stop- en GO -bewegingen hebben.
In Kung Fu -vormen omvatten bewegingen het gebruik van meer cirkelvormige technieken, met name met de handen. Deze cirkelvormige bewegingen geven kung Fu vormt een meer visueel sierlijke uitstraling naarmate technieken van de ene naar de andere lijken te stromen. Er is minder stoppen en gaan met de meeste Kung Fu -stijlen. Dit is de reden waarom sommige krijgskunstenaars, vooral in Noord -Amerika, vaak verwijzen naar de Chinese Kung Fu als ‘zachte’ stijlen, terwijl Karate en Tae Kwon doen ‘harde’ stijlen zijn. Dit wil niet zeggen dat harde stijlen zoals Karate of Tae Kwon doen, krachtigere vechtsporten dan Kung Fu en andere zachte stijlen. De term ‘zacht’ is een beetje misleidend omdat de kracht van cirkelvormige kungfu -beweegt vaak verborgen is. Circulaire bewegingen kunnen net zoveel kracht genereren als lineaire die in harde stijlen worden gevonden. De meeste Kung Fu -vormen zijn meestal ook complexer en langer in duur dan de meeste karate -vormen. Voor de meeste krijgskunstenaars zal een Kung Fu -vorm er veel exotischer uitzien, terwijl een karate -vorm er eenvoudiger uitziet in termen van vechtsporttechnieken. Interessant genoeg zijn er karate -stijlen zoals Goju die behoorlijk wat circulaire technieken hebben die vergelijkbaar zijn met Kung Fu. Kempo -stijlen worden beschouwd als een hybride van Chinese kungfu en Okinawan karate -technieken met zowel cirkelvormige als lineaire technieken. Er zijn ook veel meer verschillende stijlen kungfu in vergelijking met karate.
Martial Arts -wapens worden gevonden in zowel kungfu- als karate -stijlen, maar verschillende sets wapens worden gebruikt in elk vechtsportsysteem. Net zoals de lege hand vormt, zijn de kata met karate -wapens ook meer lineair in vergelijking met die met Kung Fu -wapens die meer cirkelvormige bewegingen hebben. Zoals verwacht, is er veel meer verscheidenheid aan verschillende Chinese Kung Fu -wapens dan gevonden in de Japanse karate -stijlen.
Traditioneel dragen beoefenaars van karate een wit uniform genaamd een GI met de overlappende kimono-achtige top. Minder traditionele scholen zoals die in Noord -Amerika zullen gekleurde uniformen toestaan. Een gekleurde riem zal de finishing touch zijn voor de GI met natuurlijk de zwarte riem voor degenen op instructeur niveau rangorde. Meestal en vooral in een Dojo -studio zullen karate stylisten geen schoenen dragen tijdens het trainen. De meeste Kung Fu -stylisten dragen een heel ander uitziend uniform. Kung Fu-uniformen bestaan meestal uit tops met Chinese ‘Frog-stijl’ knoppen in plaats van overlappende fronten zoals de Karate GI-top. De uniformen kunnen zwart zijn of een verscheidenheid aan kleuren met vaak lichtere stoffen zoals satijn en schoenen worden vaak gedragen. De moderne acrobatische Chinese vechtsporten van Wushu kunnen satijnuniformen hebben met veel verschillende heldere kleuren. Veel Kung Fu-scholen gebruiken eenvoudig T-shirts en flodderige broek als uniformen. Satijnen gekleurde sjerpen worden vaak gedragen om de rang van studenten aan te duiden, maar dit is eigenlijk meer een Noord -Amerikaanse stijl, omdat de meeste Kung Fu -scholen in Azië geen ranglijsten in uniformen tonen.
Over het algemeen is er meer verscheidenheid aan technieken, stijlen, wapens en uniformen gevonden in de Chinese Kung Fu -systemen in vergelijking met karate. Dat wil echter niet zeggen dat het ene systeem of stijl van krijgskunst superieur is aan het andere. Ze zijn gewoon anders en voor de waarnemer kan het neerkomen op persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan Kung Fu en sommigen geven de voorkeur aan karate. Sommige ambitieuze krijgskunstenaars die een volledige goed afgeronde onderwijspraktijk wensen, zowel Kung Fu als Karate.